KOINONIA Greek Forum Login To Start Posting!
KOINONIA - Greek Forum
Profile | Active Topics | Latest Topics | Latest Replies | Popular
RSS Feed | Partners | Search | AFQ


» Forgot your Password?

 All Communities
 History, Culture, Society
 Το Ελληνόφωνο Ίντερνετ
 Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Μήνυμα για το Πάσχα
 New Topic  Reply to Topic
Registration is closed. The Forum remains available only as a source of published information.

 


 
Author Previous Topic Topic Next Topic  

n/a

55 Posts

Posted - 23 Apr 2008 :  19:08:32  


Θα έχετε προσέξει τα μηνύματα των προκαθημένων των Εκκλησιών (Ορθοδόξων και μή) ανά τον κόσμο, πόσο λίγο κατορθώνουν να μεταδώσουν κάτι πραγματικό για τις ημέρες των εορτών. Συνήθως αποτελούν ανιαρή συρραφή περικοπών. Το πασχάλιο μήνυμα του Ιερώνυμου προς την Εκκλησία μας απομακρύνεται αρκετά από τον κανόνα αυτό (αν και όχι το μήνυμά του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη). Σημειώνω επίσης την αναφορά στην δυτική χριστιανοσύνη ως "πεποιημένη, διατεινόμενη, αντίγραφο". Δεν είμαι βέβαιος ότι ταιριάζει τέτοια αντιδιαστολή στο πασχάλιο μήνυμα, παρεκτός αν η Ιεραρχία μας προσανατολίζεται πολύ έντονα προς μια εκκλησιαστική πολιτική λιγώτερο διατεθειμμένη να αμβλύνει τις διαφορές, το οποίο και εύχομαι.

----------
"Σε εποχές που το σκοτάδι προσπαθεί να επιβληθεί στη ζωή των ανθρώπων, νοιώθω έντονη την ανάγκη να απευθυνθώ προς εσάς, ως πατέρας προς τέκνα και ως αδελφός προς αδελφούς, και να σας προσκαλέσω στο σπίτι μας, στην Εκκλησία, για να μοιραστούμε το φως και τη χαρά της Αναστάσεως.

Ελάτε να πάρετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός. Ελάτε να μοιραστούμε το φως που δεν βραδιάζει ποτέ. Σε κάθε γωνιά της γης το σκοτάδι επιμένει φορτικά και αδυσώπητα να επιβάλλει την κυριαρχία του στη ζωή του κόσμου. Από άκρου εις άκρον της Οικουμένης υπάρχουν μάτια σκοτεινιασμένα από τη φτώχεια, τη δυστυχία και τις δοκιμασίες που γεννούν η πλεονεξία, η απανθρωπιά, η σκληροκαρδία και ο εγωκεντρισμός των ισχυρών της γης. Μέρη που θα έπρεπε να λάμπει ο ήλιος, φωτίζονται από τις πυρκαγιές των πολέμων. Και όσο τα πάθη συσκοτίζουν την εικόνα Θεού στον άνθρωπο, υποδουλώνοντας την ψυχή του και επιτρέποντας στην αμαρτία να ευτελίζει και να αμαυρώνει την ομορφιά της ζωής που μας χάρισε ο Θεός, τόσο ο άνθρωπος θα αναζητά "το φως το αληθινόν".

Το φως της ζωής, που ανέτειλε ξανά νικηφόρα επί του θανάτου δια του Σταυρού και της Αναστάσεως του Χριστού. Του Θεού που έγινε άνθρωπος για να μπορεί ο άνθρωπος να γίνει κατά χάριν Θεός. Του Χριστού που μας αγάπησε πρώτος "ημών εχθρών και πολεμίων υπαρχόντων".

Ελάτε λοιπόν προς το φως της Αναστάσεως. Το φως που "έχει διατηρηθεί από αιώνος εις αιώνα με το έλαιον της ευσεβείας, όχι της αντιγράφου, της πεποιημένης, της διατεινομένης, της δυτικής, αλλά της ανατολικής, της ευσεβείας των πατέρων ημών, της πηγαίας".

Αδελφοί μου,

Η Εκκλησία δεν έχει να σας προσφέρει τίποτε λιγότερο από φως. Δεν έχει να διακηρύξει τίποτε σημαντικότερο από την Ανάσταση.

Ελάτε στο κοινό μας σπίτι, στον Οίκο του Θεού, όπου δεν υπάρχει τίποτε πολυτιμότερο να μοιραστούμε παρά Φως και Ανάσταση.

Γιατί "ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται". Γιατί τώρα πια τα πάντα "πεπλήρωται φωτός".

Με τη βεβαιότητα ότι η θυσιαζόμενη και θριαμβεύουσα αγάπη του Θεού μπορεί να δώσει χαρά και ελπίδα, όπου και αν επιβιώνει ακόμη το σκότος και η οδύνη, απευθύνομαι προς κάθε κατεύθυνση, προς τους εγγύς και τους μακράν, ευχόμενος προς όλους και προς τον καθένα προσωπικά με τον Πασχάλιο χαιρετισμό:

Χριστός Ανέστη

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


 

  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
Jump To:

Promote Greek Learning

Use Elpenor's Libraries and Greek Language departments to stimulate your thinking. To refer to a text there published, just copy its url and paste it in your post. ||| Get updates of all Ellopos sites by e-mail. ||| Download Shortcuts for easy access to the Communities - or drag this icon and drop it in the Links bar of your browser :ELPENOR

Learned Freeware

Reference address : https://www.ellopos.net/elpenor/koinonia/topic.asp?TOPIC_ID=414© Elpenor